Så er det valgtid, vol 1.

For tiden hænger der en del valgplakater rundt omkring i hele landet – det startede lørdag d. 4. maj, hvor EP kandidaterne fik lov at hænge op – og lørdagen efter gik det igen løs med folketingskandidaterne. Der er snart ikke en ledig lygtepæl hvor vi bor.

Marie syntes det er gevaldigt sjovt, at der hænger billeder i lygtepælene. Hun spørger meget interesseret ind til hvad de hedder, hvorfor de har en blå skjorte på, hvorfor der er rød baggrund og andre spændende iagttagelser, som man gør sig, når man er tre år. Marie er dog mest betaget af Nikolaj Willimsen fra Enhedslisten – da hun syntes, at han ligner hendes far. (Den står vist for egen regning) 🙂

Jeg bliver overrasket, når jeg møder mennesker, som siger, at politik ikke interesserer dem eller sågart, at politik er ligegyldigt for min hverdag. For nærmest lige meget hvor du ser dig hen, så er det hele påvirket af politik. Vejene du kører på, tøjet du køber, makeuppen du bruger og ikke mindst, når man handler ind. Politik er alle steder.

Dengang jeg anbefalede SF

Jeg har siden jeg var ganske ung interesseret mig for politik – mit første mine er fra valgkampen i 1998, hvor Poul Nyrup Rasmussen og Uffe Elleman-Jensen kæmpede om statsministerposten. Jeg kan huske, at jeg fandt dem begge lidt hyggelige, og især scenen fra valgaftenen, hvor Poul Nyrup holder hans ‘sejrstale’ kan jeg huske – jeg var kun 8 år, så jeg har nok set det dagen efter.

I forbindelse med kommunalvalget i 2001 blev vi af vores lærere i folkeskolen sat til at skrive læserbreve til Herning Folkeblad, hvor vi alle fik tildelt et emne og et parti. Jeg kan tydeligt huske, at jeg fik SF. Jeg var ikke tilfreds.

En af lærere på skolen var medlem af SF og syntes nok, at det var ganske lærerigt for de små 11 årige, at lære lidt – det gjorde dog, at jeg hurtigt fandt mit eget politiske synspunkt. Min mor var dog ganske stolt af, at jeg havde skrevet, at jeg anbefalede en stemme på SF – og indlægget blev klippet ud og gemt.

Siden da blev jeg engageret i ungdomspolitik og har haft mange lærerige, gode og fantastiske oplevelser. Billedet her er bl.a. fra en uofficielt EU landskamp til Folekmødet i Allinge, hvor en tværpolitisk koalition spillede mod ‘Folkebevægelsen mod EU’. Vi vandt 4-1 og jeg scorede på direkte frispark.

Desuden er flere af de skønne mennesker på billedet på valg denne gang. (Jakob Ellemann-Jensen (V) , Jens-Kristian Lütken (V), Jeppe Kofoed (A) og Lotte Rod (RV)

@Bornholms Tidende

Demokrati – og historisk så stemmer vi i Danmark.

Igår kom Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund, med den klare udmelding, at hun nægter at stemme på søndag til Europaparlamentsvalget. (Her) Noget af en udtalelse fra én, som håber på, at folk sætter kryds ud for hendes navn halvanden uge senere. Jeg syntes, at det er en af de mindst gennemtænkte udmeldinger, som jeg har hørt de sidste tre uger. Jeg vil til enhver tid – omend jeg var utilfreds med valget og mulighederne – så i det mindste gå ned og stemme blankt – på den måde deltager man i demokratiet – og ser ikke blot passivt til.

Europaparlamentet klinger jo ikke sådan sexet – men nærmere fjernt og stort. Mange ved jo vitterligt ikke, hvad det er de går og laver “dernede i Bruxelles” udover at flytte af og til mod Strasbourg. EU er involveret i mange ting, lige fra styrkelse af handlen til forbrugerbeskyttelse og fremme af forskningen. Det er bl.a. i EU, at man laver lige nu laver lovgivning omkring import fra Kina – meget aktuelt med alt det, som bliver handlet på Wish og lignende hjemmesider. I Kina er det nemlig ikke samme grænser for kemi – så det kan godt være, at det er fristende med et stykke legetøj til den lille for kun 7 kr, når det i Danmark koster 99 kr – men dog kan man også være ganske sikker på, at der følger en del kemi med – som ikke er tilladt i Danmark og EU.

I Danmark ligger vi historisk set omkring de 50 % i stemmeprocent til EU valget – senest i 2014 lå den på 56,32. Dvs at næsten halvdelen af os ikke kom afsted. Mange mener nok desværre, at det ikke er vigtigt, at stemme – og da slet ikke til EU – men det er ALTID vigtigt, at deltage i vores demokrati.

Gift med mr. politik.

Jeg er gift med en mand, som ånder og lever for politik, så jeg kan (ligesom alle andre) godt blive lettere irriteret over alt den snak om politik. Jeg kan blive irriteret over tonen i debatten, jeg kan blive overrasket over, hvordan man kan tale så nedladende både til og om forskellige mennesker og befolkningsgrupper – blot fordi man ikke deler synspunkt.

Er du i tvivl om hvor du skal stemme? Så vil jeg opfordre dig til at tage en kandidattest. Nærmest alle medier i Danmark udbyder deres egen – og den kan være med til at give et praj om, hvor det går hen.

Jeg har ved hvert valg taget en (eller mange) mest for sjov. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at min bedre halvdel har været særlig rådgiver for Venstre gennem de seneste fire år, så jeg har hørt på meget politik.

Har du lyst til at dele dine tanker om EU valget? Ved du hvem du skal stemme på?

Smil,
Pernille

Skriv et svar