Hjerteløber – en hjertesag.

Jeg har de seneste 5 år arbejdet på en skadestue – og jeg har set et uanet mængde af patienter med hjertestop i mine 10 år i hvidt.
Jeg har mødt dem som kunne genoplives, dem som måske kunne, dem som skulle køles, dem som var blevet genoplivet og dem som desværre ikke stod til at redde og ikke mindst alle de pårørende.

Ethvert menneske gør indtryk på mig – og alle mennesker har deres egen historie, et liv og mennesker, som de betyder noget for. Især efter at jeg er blevet mor er jeg begyndt at reflektere mere over det. Måske det er noget som hører med til ‘mor jobbet’. <3
Derfor var det heller ikke en beslutning, som tog mig mange sekunder at træffe, da Trygfonden i samarbejde med Region Hovedstaden for et par år siden udgav app’en Hjerteløber.

Kender du ikke app’en? Ganske kort – du downloader en app, tilmelder dig som hjerteløber og bliver tilkaldt via din telefon, hvis der er en borger med hjertestop i din nærhed, hvor der er behov for din hjælp.
Det tager ca 5 minutter at sætte appen op – og beslutningen var ikke svær for mig – selvfølgelig vil jeg hjælpe – også når jeg har fri.

www.hjertestarter.dk

Første alarm opkald.

En søndag formiddag for et par måneder siden er jeg hjemme sammen med min mand, vores to piger og min svigerinde.

Pludselig går alarmen på min telefon – hjertestop – kan jeg komme?
Jeg spørger min mand – han siger løb – jeg trykker accepter – og løber afsted i mine kondisko i regnen uden jakke – det måtte vente, da der var en anden, som havde brug for hjælp. Dagen før havde det sneet – nu var det blandet med regn og jeg fik hurtigt våde fødder i mine løbesko. Alt dette bemærkede jeg først bagefter. Mine tanker kørte ganske hurtigt de grundlæggende principper for livreddende førstehjælp igennem samt de 2×4 reversible årsager til hjertestop. Hvad kunne det være? Og hvordan skal vi agere.

Det tog mig under 2 minutter at løbe til stedet – jeg løb – men ikke så hurtigt, så jeg ikke ville have overskud til at yde mit bedste. Jeg havde fået til mission at “komme hurtigst muligt til adressen” mens andre skulle hente en hjertestarter.

Da jeg ankommer er ambulanceredderne ankommet, men lægeambulancen er ikke ankommet. Banker hurtigt på og åbner døren med det samme. Præsenterer mig som hjerteløber og behandlersygeplejerske og spørger, hvordan jeg bedst kan hjælpe dem, da de var igang med initial behandling. To andre hjerteløbere kommer til stedet i løbet af kort tid sammen med lægeambulancen og alle gør deres bedste.

På vej hjem snakkede jeg kort med en af de andre hjerteløbere inden jeg kom hjem.
Jeg kan godt mærke, at jeg i min hverdag på arbejdet har været vant til at se kritisk syge patienter og har et mere professionelt forhold hertil – jeg kan blive rørt at situationer, men jeg er stadigvæk professionel. Grænsen er fin – for jeg er stadigvæk et menneske.

Da jeg kom ind af døren derhjemme var Anders og hans søster meget spørgende. Gik det godt? Hvordan var det? Kunne vi gøre en forskel? Hvordan havde jeg det? Hvordan havde borgeren det? og ikke mindst – ville jeg gøre det igen?

Andet alarmopkald

For ganske nyligt – en aften i valgkampen mens jeg var alene hjemme med pigerne gik alarmen igen. Først fik jeg en knude i maven. Én i nærområdet havde brug for hjælp – jeg burde hjælpe – dog er jeg alene hjemme med pigerne og jeg må derfor denne gang trykke “afvis mission”.

Åh, hvor fik jeg altså ondt i maven over det. Jeg sov dårligt om natten og har tænkt på det et par gange siden da. Jeg håber, at der var andre i nærområder, som havde mulighed for at hjælpe og at patienten fik den bedste behandling. Jeg kunne ikke gøre andet, da der ikke var nogen til at passe pigerne, men jeg kan virkelig mærke, at det er det rigtige for mig, at være med til at kunne gøre en forskel.

www.hjertestarter.dk

Ensartet app’s i hele Danmark

Trygfondens app ‘Hjerteløber’ er kun aktiv i Region Hovedstaden og Region Midtjylland. Dvs, at jeg kan blive kaldt, når jeg er hjemme eller når jeg er på besøg hos mine forældre i Herning – dog kan jeg være i vores sommerhus i Sønderjylland, hvor der er langt til nærmeste sygehus og i endnu højere grad brug for at vi hjælper hinanden, og ikke blive tilkaldt, da de har en anden app, ‘Danmark Redder Liv’ hvor man skal indgive attester på, at man har bestået førstehjælpskursus og ren børneattest inden man kan blive godkendt.

Jeg syntes, at det er spild af ressourcer og i værste fald kan koste liv, at jeg sidder og ser TV i mit sommerhus mens de måske har brug for livreddende hjælp på nabovejen.

Det mest hensigtsmæssige ville jo være, at vi ensrettede dette i Danmark – så stort er landet heller ikke – og man dermed kan bruge ressourcerne bedst muligt. Tiden er den helt afgørende faktor – og når der er længere mellem ambulancerne og hospitalerne er det bare endnu vigtigere, at vi kan hjælpe hinanden.

Noget for dig?

Måske er det også nogle af de tanker du går med? Forskningen viser, at vi bliver bedre og bedre til at yde førstehjælp og flere overlever hjertestop udenfor hospitalerne. Det gør en forskel!

Tænker du på at blive hjerteløber? Måske vil du vide mere om det inden du tilmelder dig? Måske har du nogle spørgsmål, som jeg kan hjælpe med at svare på? Spørg endelig!

God weekend og pas på hinanden <3

Smil,
Pernille

Skriv et svar